Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-07@14:08:35 GMT

سالاری: هیچ بدهی معوقی به مراکز درمانی نداریم

تاریخ انتشار: ۱۰ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۹۸۴۳۵۸

سالاری: هیچ بدهی معوقی به مراکز درمانی نداریم

مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی پیشگامی این سازمان در اجرای طرح ملی نسخه الکترونیک را افتخاری ارزشمند و ماندگار دانست و گفت: نسخه الکترونیک موجب ایجاد شفافیت و برقراری عدالت در ارائه خدمات درمانی می‌شود و زمینه ساز تحقق اهداف و برنامه‌های مهمی همچون پزشک خانواده و نظام ارجاع خواهد بود.

به گزارش ایسنا، دکتر مصطفی سالاری در جلسه ویدئو کنفرانسی با مدیران درمان و روسای بیمارستان‌ها و درمانگاه‌های تأمین اجتماعی سراسر کشور اظهار داشت: در نسخه الکترونیک زحمت اصلی بر دوش مدیریت و کارکنان حوزه درمان تأمین اجتماعی بوده است و با وجود پیش بینی وجود مشکلات و نبود برخی مقدمات، کار را شروع کردیم و کار بزرگی انجام شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با بیان اینکه محصول برنامه بزرگ نسخه الکترونیک در آینده سازمان تأمین اجتماعی و نظام درمانی کشور مشخص خواهد شد، گفت: با تکمیل این طرح بزرگ و به دنبال آن تحقق برنامه‌های نظام ارجاع و پزشک خانواده امکان کاهش هرچه بیشتر هزینه‌های درمانی بیمه شدگان وجود خواهد داشت و ارائه خدمات درمانی ارزان و نزدیک به رایگان با استفاده از نسخه الکترونیک و در بستر نظام ارجاع و پزشک خانواده میسر است.

سالاری ادامه داد: مدیران حوزه درمان تأمین اجتماعی نسبت به پیگیری و تکمیل طرح نسخه الکترونیک اهتمام ویژه داشته باشند زیرا در بستر این طرح بزرگ امکان تحقق سایر اهداف و برنامه‌های متعالی حوزه درمان فراهم می‌شود.

وی در ادامه با بیان اینکه شرایط امروز پرداخت مطالبات مراکز درمانی طرف قرار داد با تأمین اجتماعی قابل مقایسه با گذشته نیست، گفت: دو سال پیش در شرایطی که کل وصولی حق بیمه تأمین اجتماعی حدود ۷ هزار میلیارد تومان در ماه بود، میزان مطالبات معوق مراکز درمانی طرف قرارداد به ۱۶ هزارمیلیارد تومان رسیده بود و اگر بنا بر تداوم آن شرایط بود، امروز احتمالا این بدهی به بیش از ۴۰ هزار میلیارد تومان می‌رسید اما در شرایط فعلی هیچ بدهی معوقی به مراکز درمانی نداریم.

سالاری ادامه داد: مطالبات مربوط به سال ۹۹ تمامی مراکز درمانی تسویه شده است و درسال جاری نیز مطالباتی که در بستر نسخه الکترونیک ایجاد می‌شود در کوتاه‌ترین زمان ممکن پرداخت می‌شود که این روش پرداخت برای تشویق مراکز درمانی طرف قرارداد به استفاده از سامانه نسخه الکترونیک در دستور کار قرار دارد.

سالاری گفت: در دو سال گذشته با تأکید بر حفظ اعتبار سازمان تأمین اجتماعی و تنها با اتکا به پیگیری‌های توام با ارائه دیدگاه‌های کارشناسی موفق به وصول حدود ۱۲۰ هزار میلیارد تومان از مطالبات تأمین اجتماعی از دولت شدیم و بستر قانونی مناسب برای تداوم دریافت مطالبات تأمین اجتماعی نیز ایجاد شده است.

مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی خدمت رسانی مراکز درمانی تأمین اجتماعی به بیماران مبتلا به کرونا را از افتخارات این سازمان برشمرد و گفت: در این مسیر تعدادی از همکاران حوزه درمان تأمین اجتماعی به مقام رفیع شهادت رسیده‌اند که یاد این عزیزان را گرامی می‌داریم.

به گزارش اداره کل روابط عمومی سازمان تأمین اجتماعی، سالاری افزود: کارکنان حوزه درمان تأمین اجتماعی در دوران بحران کرونا عملکردی افتخار آفرین داشتند و با وجود برخی محدودیت‌ها و کاستی‌ها برای خدمت رسانی به بیماران با همه وجود مشغول تلاش هستند.

وی با بیان اینکه اجرای برنامه‌ها و اقدامات تحول آفرین در سازمان تأمین اجتماعی نتیجه مشورت و همفکری با مجموعه مدیران و کارشناسان این سازمان بوده است، گفت: مسیر پر فراز و نشیب و توام با موفقیتی را طی کردیم و اجرای بیشتر این برنامه ها نتیجه مشورت با همکاران و بهره‌مندی از تجربیات و دیدگاه‌های افراد دلسوز و صاحبنظر این سازمان است.  

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: سازمان تامین اجتماعی حوزه درمان تأمین اجتماعی سازمان تأمین اجتماعی نسخه الکترونیک مراکز درمانی برنامه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۹۸۴۳۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صدور ۱۰ مجوز فعالیت گردشگری سلامت در مشهد

مدیر امور گردشگری سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: در سال جدید به منظور گسترش دامنه خدمت رسانی به بیماران بین‌الملل، ۱۰ مجوز جدید برای مراکز درمانی صادر شده تا بتوانند خدمات رسانی به گردشگران سلامت را در دستور کار قرار دهند. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهد، به نقل از روابط عمومی علوم پزشکی مشهد، داوود خوش شکن، با اشاره به اینکه 4 بیمارستان و 6 درمانگاه تخصصی در ابتدای سال مجوز فعالیت در حوزه IPD را دریافت کردند، اظهار داشت: از 4 بیمارستان ، یک بیمارستان خصوصی و سه بیمارستان دولتی به تازگی  دارای مجوز جذب گردشگران سلامت را دریافت کردند. 

وی با اشاره به اینکه در فروردین ماه امسال جدید 2 هزار و 587 گردشگر سلامت از خدمات مراکز زیرپوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد بهره بردند، تصریح کرد: در مجموع 46 مرکز درمانی تاکنون مجوز جذب گردشگران خارجی را دریافت کرده اند که از این تعداد 19 بیمارستان خصوصی و 3 مرکز جراحی محدود و مابقی درمانگاه های تخصصی هستند. 

خوش شکن با بیان اینکه تعیین تکلیف بیماران خارجی در زمینه تهیه ارز در مراکز دولتی و خصوصی یکی از مهمترین اقدامات در سال جاری است، بیان کرد: هر بیمارستان یک شرکت رسمی گردشگری می تواند داشته باشد تا گردشگران خارجی با پول معتبر و در دسترس خود بتوانند هزینه های درمانی را بپردازند. 

وی با اشاره به اینکه ساماندهی ارز برای گردشگران خارجی را می توان یکی از مهمترین اقدامات در سال جاری دانست و افزود: افرادی که واسطه معرفی بیماران خارجی به مراکز درمانی می شوند باید کارت شناسایی معتبر را به امضای دانشگاه علوم پزشکی مشهد و میراث فرهنگی داشته باشند و در دوره آموزشی 20 ساعته شرکت کنند در غیر این صورت امکان معرفی بیماران خارجی را به مراکز درمانی ندارند. 

مدیر امور گردشگری سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه سامانه جامع گردشگری سلامت به منظور دسترسی آسان گردشگران سلامت در حوزه ارتباط گیری با مراکز درمانی برای اولین بار به صورت پایلوت با همکاری دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و بخش خصوصی در مشهد راه اندازی می‌شود، تصریح کرد: این سامانه ابتدا در یک شیفت و بعد به صورت شبانه روزی پاسخگوی گردشگران خارجی است و آنها می‌توانند به راحتی پاسخ سئوالات خود را دریافت کنند. 

وی گفت: سال گذشته بیش از  80 هزار بیمارخارجی از خدمات مراکز درمانی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد بهره بردند.

انتهای پیام/282/.

دیگر خبرها

  • ️شیخ غلامرضا حسنی نماد هویت و تاریخ مجاهدت در شهر ارومیه است
  • صدور ۱۰ مجوز فعالیت گردشگری سلامت در مشهد
  • دهقان کیا: دولت و مجلس به دنبال حال خوب برای بازنشستگان تأمین اجتماعی نیستند/ حال خوب با پرداخت بدهی دولت به تامین اجتماعی
  • سهام سازمان تامین اجتماعی در بانک رفاه کارگران واگذار نشده است
  • دولت به فروشندگان کالابرگ چقدر بدهی دارد؟ | اعلام زمان تسویه نهایی با فروشندگان
  • هدفگذاری تامین اجتماعی برای ارتقاء سلامت و رضایتمندی کارگران
  • دخالت تکنسین‎‌ها در امور جراحی و زیبایی/ چطور باید شکایت کرد؟
  • کاهش تعداد مراجعین ناشی از نزاع به پزشکی قانونی اردبیل
  • تسهیل تأمین دارو و واکسن مورد نیاز دامداران و مرغداران لرستانی
  • این مورد جزو خدمات درمان رایگان کودکان نیست | ۲ سامانه برای ثبت شکایت از بیمارستان‌ ها